Çanakkale’de “İşimiz gücümüz yaşamak” diyenlerin festivali
10. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Çanakkale’de ikinci senesinde “İşimiz gücümüz yaşamak” sloganıyla 18-24 Aralık 2015 tarihlerinde gerçekleşecek. Çanakkale’de kentin dört bir yanındaki yedi mekanda işçilerin, işsizlerin, kadınların, LGBTİ’lerin, köylülerin, direnenlerin, ezilenlerin, mültecilerin filmlerini perdeye taşıyacak. Onuncu yılına giren Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin genel prensiplerine uygun olarak, gösterimler ve etkinlikler halka açık, biletsiz ve ücretsiz olacak.
Festivalin açılışı 18 Aralık Cuma saat 17.00’de İskele Meydanı’nda geleneksel festival yürüyüşü ile başlayacak. Yürüyüşün ardından açılış kokteyli 18.00’de Halk Bahçesi Düğün Salonu’nda açılış filmi Roya’nın gösterimiyle devam edecek. Sunuculuğunu IFF Çanakkale komitesinden Sinem Öztürk’ün yapacağı açılış gecesi Çanakkale’nin kadınlardan oluşan grubu Dina Etnik Ensemble’ın barış ezgileriyle sürecek.
Festival, 19 Aralık 15.00’te Halk Bahçesi Düğün Salonu’nda içinde bulunduğumuz dönemin en vurucu konularından biri olan ‘Suriye, Ortadoğu ve Mülteciler’ paneli ile devam edecek. Asfur filmi gösterimiyle başlayacak panele, sendika.org editörlerinden gazeteci Ali Ergin Demirhan, Hamiş Suriye Kültür Evi kurucularından antropolog Şenay Özden ve fotoğraf sanatçısı Sabiha Çimen konuşmacı olarak katılacak. Mültecilik meselesinin tartışıldığı ve dayanışma olanaklarının konuşulduğu bu etkinlik festivalin gidişatına da ışık tutacak.
19 Aralık Cumartesi bir diğer güncel konu olan sansür ile devam edecek. 1977’de sansüre karşı sinemacıların yürüyüşüne kamerasını çeviren Yollara Düştük, 19.00’da Yalı Hanı’nda gösterilecek. Gösterimin ardından yönetmen Deniz Yeşil ile sinemacıların sansüre bakışı konusunda bir söyleşi olacak.
20 Aralık Pazar günü festival 15.00’te Kepez Düğün Salonu’nda ‘yönetmen olmak ve film sektörü’ başlıklı paneliyle devam edecek. Panele yönetmenler Serdar Gözenekli ve Erdem Tepegöz ile yapımcı Direnç Kıymaç katılacak. Bu etkinlik özellikle film yapımı ve film endüstrisi gibi konulara ilgili duyanlar için bir forum niteliği taşıyor. Aynı gün Kürt mevsimlik işçilerinin gündelik hayatını konu edinen He Bu Tune Bu (Bir Varmış Bir Yokmuş) filminin gösterimi 19.00’da Yalı Hanı’nda olacak, gösterim sonrasında yönetmen Kazım Öz ile de bir söyleşi yapılacak. Festival, bu etkinliklerin ardından 24 Aralık Perşembe’ye kadar film gösterimleriyle sürecek.
42 film ve Pride!
Festival süresince ‘İşimiz gücümüz yaşamak’ diyenleri anlatan Türkiye’den ve dünyadan 42 adet uzun ve kısa kurmaca ve belgesel film seyircisiyle buluşacak.
Ankara İşçi Filmleri Atölyesi tarafından üretilen bizzat işçilerin kendilerinin filmlerini çektiği 5 adet belgesel, maden işçilerine bakan “Soma:Bir Avuç kömür için Ömür Verenlere”, Kobane direnişine dair “Kobane’den Sabaha Doğru (Berroj)”, sinema emekçilerini anlatan “Motör”, kentlerin neo-liberal dönemdeki çöküşünü resmeden “Lamekan” gibi bir çok belgesel izleyiciyle buluşacak.
Festivalde baskılara karşı dayanışma içerisinde göğüs geren madencilerin ve onlara destek veren bir grup gey ve lezbiyenin hikâyesini anlatan Matthew Warchus’un Pride’ı, Costa Gavras’ın Kapital’i, Ken Loach’un Özgürlük Dansı, Jean-Pierre Dardenne ve Luc Dardenne kardeşlerin İki Gün Bir Gece’si de gösterilecek.
1914 yılında ABD’de, Colorado’da, direnen maden işçilerinin katliamını anlatan “Palikari” filmini, Çin’de akıllı telefon fabrikalarındaki işçilerin koşullarını anlatan “Apple’ın Tutulmayan Sözleri”, “Cebimde Kan var” ve “Utanç İmparatorluğu” isimli işçi belgeselleri de “İşimiz Gücümüz Yaşamak” diyenleri anlatıyor.Festival, Çanakkale Belediyesi, DİSK GENEL-İŞ, KESK, Çanakkale Tabip Odası, TMMOB IKK, Çanakkale Halkevi ve Pan Görsel Kültür Derneği tarafından düzenleniyor.
Çanakkale Gösterim Yerleri: Erkan Yavuz Sahnesi, Pan Görsel Kültür Derneği, Kepez Belediyesi Nikah Salonu, Yalı Hanı, Ece Ayhan Kültür Evi, Kepez Bahem ve Esenler Mahalle Meclisi