8. BIFED için belgesel film başvuruları 1 Mayıs 2021’e kadar devam ediyor.

Yönetmenliğini Petra Holzer’in, koordinatörlüğünü Ethem Özgüven’in üstlendiği Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) bu sene 8’inci yılına giriyor. 13-17 Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek festival belgesel başvurularını kabul etmeye başladı. Bu sene de ücretsiz katılınabilecek festivale 1 Mayıs tarihine başvurular  yapılabilecek. 

COVID-19 kriziyle geçen 2020 yılında hepimiz önceki hayatlarımızın lüks olduğunu fark ettik. Bundan dersler çıkardık. Bu sene, 13 – 17 Ekim tarihleri arasında sekizincisi gerçekleşecek olan BIFED 2021 insanlığın sorguladığı ve değişmeyi umduğu bu zamanda dünya, çevre ve alışkanlıklarımızla ilgili ekoloji temelli film başvurularını bekliyor. Başvurular için son tarih: 1 Mayıs.

Başkanlığını Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz’ın yaptığı festival başvuruları her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz. 

GEÇTİĞİMİZ SENE BIFED’DE NELER OLDU?  

Yönetmenler, sinemaseverler, bilim insanları ve ekoloji aktivistlerini buluşturan festival, geçtiğimiz sene COVID-19 krizinden dolayı çevrimiçi yapıldı. Ücretsiz çevrimiçi gösterimler sayesinde ekolojik sorunları ve çözüm umutlarını anlatan belgeseller, dünyanın birçok ülkesine ve pek çok farklı insanın evlerine misafir olabilme şansı edindi. Dünyanın farklı coğrafyalarından yüzlerce belgesel arasından seçilen 39 ekolojik belgesel festivalimizde izleyicilerle buluştu. Gösterimlerin yapıldığı pPlatforma 1.423 tekil kişi kaydoldu ve toplamda 12 bini aşkın kişi festival ile ilgilendi.

BIFED’E ULAŞAN BELGESELLER VE KİŞİLER DEĞİŞİM ÇAĞRISININ TARAFI 

7 yıldır festivale ulaşan binlerce belgesel ve kişi çok şey anlatıyor. En önemlisi: Dünyada durumlar iyi değil ama değiştirebiliriz. BIFED’e ulaşan, harekete geçen ve değişimin tarafı olmak isteyen çok insan var. Dünyanın girdiği çıkmazda yaratıcı ve bir şeyler söyleme arzusu duyan insanlar BIFED’in bu değişim çağrısına ayak uydurmak için birleşiyor. BIFED doğa, iş cinayetleri, göçmenlik ve dayanışma öykülerinin tümünü ekoloji kelimesinin içinde kabul ediyor. İnsanı ilgilendiren, toplumu ilgilendiren hemen her sorun ve çözüm BIFED kapsamına giriyor.

COVID-19 KRİZİ, BIFED’İN ANLATMAK İSTEDİKLERİNİ KAPSIYOR

COVID-19 salgını, toplumların ve ekonomilerin büyük bir şok karşısında ne kadar kırılgan olabileceğinin net bir örneğini sundu. Çevresel bozulma ve iklim değişikliği bu tür şokları daha sık ve daha şiddetli hale getirecek.

Birçok ülkede salgınla birlikte insan aktivitesi de azaldı. Doğanın yeniden canlandığı, hayvanların insanlar tarafından alınan yaşam alanlarına geri döndüğü görüntülere tanık olduk. Bir yandan da dönüşümlerin aksine doğayı tahrip eden projeler de hız kesmedi. 

Maskelerle yapılan ihaleler, çalışmaya devam eden iş makineleri ve maden arama için verilen ruhsatlarla süreci fırsata dönüştürenler de oldu.

Kendimizi tuhaf bir döngünün içinde bulan biz; nefes alamaz hale gelen ise doğa oldu. 

Belirsizlik ve zorluklarla karşı karşıyayken tek seçeneğimiz, yaşam alanlarımızı koruduğumuz ve dayanışmanın yükseldiği bir gezegen inşa etmek.

BU SENE BIFED’DE NELER BEKLİYORUZ?  

Festival, belirsizlikler ve zorluklarla geçen bu senenin ardından sorunların üzerine cesaretle gidenleri, değiştirmek ve dönüştürmek isteyenleri ve elinden geleni yapmaya hazır olanları, birbirinden kıtalarca uzak olsalar da ortak bir değişim çağrısına katılabilecekleri bir ortamda buluşturmak amacında. 

BIFED 2021, her yıl olduğu gibi bu yıl da sorunların büyüklüğünü gizlemeden paylaşıp daha güçlü bir dayanışmanın temellerinin atıldığı mekânlardan biri olma umudunda. 2020 yılında çevrimiçi gösterimlerle daha fazla insana ulaşıldı. Yine, herkes davetli. Öğrendiğimiz kadarıyla bir kenara çekilmemek ve daima öğrenmek için. Herkesi bekliyoruz. Dikkat çekmek için. Yeterli değiliz ama yalnız da değiliz, birlikte görmek için.

BIFED Yönetmeni Petra Holzer festival 2021 ile ilgili şunları söyledi: “Günümüzde sandığımızın tam tersine aslında artık hiçbir şey bilmiyoruz. Çünkü bugüne dair üzerimize boca edilen ve en iyisi, en kıymetlisi bilgi kılığına sokulmuş enformasyon olan ve bu nedenle de kalan aklımızı karıştırmaktan başka pek bir işe yaramayan, geriye kalanı da yalan, simülasyon, manipülasyon ve reklam olan okyanusa o kadar batmış durumdayız ki ve bu enformasyon bombardımanından o kadar yorgun düşmüş durumdayız ki… Ekvador’daki korkunç petrol kirliliğini, Kaz Dağları’ndaki orman katliamını, Istranca Ormanları’nı bekleyen tehlikeyi, her bir köyümüzün dibinde açılan taş ocaklarını, İran’daki Karun, Artvin’deki Çoruh ve ABD’deki Kolorado Nehri’nin acı kaderini bilmeyiz.”

Belki de bilmezdik eğer sizler ve belgeselleriniz olmasaydı. Cesaretiniz, dayanışmanız ve direnişiniz başımızın üstünde. Filmleriniz ve sizler BIFED’e hoş geldiniz. Sizleri kutluyor, kucaklıyor filmlerinizi bekliyoruz.”  

BIFED 2021 için belgesel başvuruları 1 Mayıs 2021 tarihine dek www.bifed.org adresinden kabul edilmeye başlandı.